среда, 23. мај 2012.

"Поп Ћира и поп Спира" - храна

Изучавајући Сремчеву књигу о свештеничким породицама, наилазили смо на многа јела пописана... Природна радозналост довела је до проналажења рецепата за одређене специјалитете које ћемо овде поделити са вама.

Желимо вам пријатан оброк! :)



ЋУШПАЈЗ


Састојци:
ž   ½ кг шаргарепе
ž   мало маслиновог уља (да покрије дно шерпе)
ž   2 кашике пиреа од парадајза
ž   1 чешањ белог лука
ž   ½ чаше воде (1дл)
ž   2 кашичице вегете

Припрема:

Сипати маслиново уље у шерпу, додати претходно очишћену и на колутове исецкану шаргарепу, сипати воде и динстати кратко.
На пола динстања додати ситно исецкан бели лук, пире од парадајза и наставити динстање док шаргарепа не омекша.
При крају динстања, кад течност испари, а шаргарепа омекша, додати вегету.
ПС. – Ако волите, можете шаргарепи додати више воде и не пустити да сасвим уври. При крају динстања додати кашику брашна и мало више парадајз соса – онда ће шаргарепа бити у сафту.

Ћушпајз од шаргарепе
Ћушпајз од шаргарепе

МАМАЉУГА


Састојци:
ž   600мл млека
ž   400г кукурузног брашна (не паленте)
ž   соли по укусу
ž   125г путера
ž   200г старог овчијег сира или фете
ž   100г качкаваља или траписта
ž   1 чаша киселе павлаке

Припрема:

Млеко посолити и ставити да проври. Скинути са ватре.
У врућем истопити половину путера и додати брашно. Добро измешати, да нема грудвица, па вратити кратко на ватру.
Додати павлаку, па све сјединити.
Другу половину путера истопити и премазати ватросталну посуду.
На дно издробити мало сира па усути пола масе, затим опет сир, па другу половину масе.
Одозго посути сиром, поређати лисиће качкаваља и прелисти остатком путера.
Поклопити и пећи у рерни на 220°C око 20 минута, да добије лепу корицу.
Служити вруће.

Мамаљуга
Мамаљуга

МЕЛШПАЈЗ – Колач са орасима и јабукама


Састојци:
ž   4 јајета 
   4 шољице шећера
ž   3 шољице млека
ž   4 шољице уља
ž   3 шољице брашна
ž   100г млевених ораха
ž   2 рендане киселе јабуке
ž   кесица прашка за пециво

Припрема:

Умутити јаја са шећером, додати млеко, уље, брашно, млевене орахе, рендане јабуке и прашак за пециво. Масу варјачом добро уједначити и сипати у подмазан и брашном посут хлеб или тепсију. Пећи 35-40 минута на 200°. Печен колач исећи на коцке или троуглове.

Мелшпајз
Мелшпајз

КУГЛОФ


Састојци:
ž   100г путера
ž   200г шећера
ž   1 ванилин шећер
ž   3 јајета
ž   кашичица цимета
ž   сок од пола лимуна
ž   200г мака
ž   200г брашна
ž   1 прашак за пециво
ž   250мл млека
ž   2-3 кашике мармеладе (по жељи и више) 
   Прах шећер

Припрема:

Путер умутити пенасто, па додати шећер и ванилин шећер и добро промешати. Додајте жуманца, цимет, сок од лимуна и мак. Смеси наизменично додајте по мало брашна са прашком за пециво и млека.
Од беланаца истуците чврст снег и варјачом га полако умешајте у смесу. Маса мора бити густа.
Калуп намастите путером и мало побрашните. Кад улијете смесу у калуп, кашичицом стављајте мармеладу по површини. Она ће у току печења потонути доле. Пећи на 180 до 200°, око 50-60 минута.
Посути шећером у праху.

 
Куглоф
Куглоф

 

МИЛИБРОТ


Састојци:
1кг брашна
½ л млаког млека
100г шећера
2 кесице квасца
100г путера
3 јајета
1 жуманце
1 кашика соли
кора од једног лимуна
100г сувог грожђа

Припрема:
Сипати брашно у чинију и умешати га са сувим квасцем, па додати шећер, млеко, јаја, кору од лимуна. Промешати, затим растопити путер, додати у смесу и мало посолити. На крају ставити суво грожђе које претходно можете мало потопити у рум. Умесити тесто па га оставити да надође.
Када се тесто дигне премесити га и опет вратити у чинији око пола сата.
Поделити га на два дела и од сваког направити ваљак дебљине око 5цм. Увити ваљке један преко другог, у плетеницу, па ставити тако увијено тесто у подмазан плех. Тесто у плеху притиснути, да се спљошти, а затим га премазати умућеним жуманцетом.
Ставити га у претходно загрејану рерну и пећи око пола сата на 200°.
Извадити га из рерне, попрскати га водом и увити у фолију или крпу. Оставити да се охлади.

Милиброт
Милиброт

ТУРШИЈА

 Састојци:
ž   2кг паприка (зелене, шиљате)
ž   2кг зеленог парадајза
ž   2кг краставчића
ž   2кг карфиола
ž   1кг шаргарепе
ž   по жељи – црни лук, купус
ž   10 литара воде
ž   300г соли
ž   200г есенције
ž   Конзерванс, винобран, бибер у зрну

Поврће добро опрати, шаргарепу очистити и исећи на четири дела по дужини. Паприку и парадајз мало виљушком пробушити да се боље укисели. Карфиол искидати на цветиће, лук ољуштити, а купус очистити од спољашњих листова и исећи на четвртине.
Литар воде прокувати са 300г соли, па охлађено сипати у оних девет литара. Додати 200г есенције, бибер у зрну, конзерванс и винобран.
ПС. – Варијације са поврћем су дозвољене и пожељне. Свака кућа воли другачију туршију и постоји безброј начина на који припрема поврће за зимницу.

Туршија
Туршија


Нема коментара:

Постави коментар