Изучавајући Сремчеву књигу о свештеничким породицама, наилазили смо на многа јела пописана... Природна радозналост довела је до проналажења рецепата за одређене специјалитете које ћемо овде поделити са вама.
Желимо вам пријатан оброк! :)
ЋУШПАЈЗ
Састојци:
ž ½ кг шаргарепе
ž мало маслиновог
уља (да покрије дно шерпе)
ž 2 кашике пиреа од парадајза
ž 1 чешањ белог лука
ž ½ чаше
воде (1дл)
ž 2 кашичице вегете
Припрема:
Сипати маслиново уље у шерпу, додати претходно
очишћену и на колутове исецкану шаргарепу, сипати воде и динстати кратко.
На пола динстања додати ситно исецкан бели лук,
пире од парадајза и наставити динстање док шаргарепа не омекша.
При крају динстања, кад течност испари, а
шаргарепа омекша, додати вегету.
ПС. – Ако волите, можете шаргарепи додати више
воде и не пустити да сасвим уври. При крају динстања додати кашику брашна и
мало више парадајз соса – онда ће шаргарепа бити у сафту.
 |
Ћушпајз од шаргарепе |
МАМАЉУГА
Састојци:
ž 600мл млека
ž 400г кукурузног брашна (не
паленте)
ž соли по
укусу
ž 125г путера
ž 200г старог овчијег сира или фете
ž 100г качкаваља или траписта
ž 1 чаша киселе павлаке
Припрема:
Млеко посолити и ставити да
проври. Скинути са ватре.
У врућем истопити половину
путера и додати брашно. Добро измешати, да нема грудвица, па вратити кратко на
ватру.
Додати павлаку, па све
сјединити.
Другу половину путера истопити
и премазати ватросталну посуду.
На дно издробити мало сира па
усути пола масе, затим опет сир, па другу половину масе.
Одозго посути сиром, поређати
лисиће качкаваља и прелисти остатком путера.
Поклопити и пећи у рерни на 220°C око 20 минута, да добије лепу корицу.
Служити вруће.
 |
Мамаљуга |
МЕЛШПАЈЗ – Колач са орасима и јабукама
Састојци:
ž 4 јајета
4 шољице шећера
ž 3 шољице млека
ž 4 шољице уља
ž 3 шољице брашна
ž 100г млевених ораха
ž 2 рендане киселе јабуке
ž кесица прашка
за пециво
Припрема:
Умутити јаја са шећером, додати млеко, уље,
брашно, млевене орахе, рендане јабуке и прашак за пециво. Масу варјачом добро
уједначити и сипати у подмазан и брашном посут хлеб или тепсију. Пећи 35-40
минута на 200°. Печен
колач исећи на коцке или троуглове.
 |
Мелшпајз |
КУГЛОФ
Састојци:
ž 100г путера
ž 200г шећера
ž 1 ванилин шећер
ž 3 јајета
ž кашичица
цимета
ž сок од
пола лимуна
ž 200г
мака
ž 200г
брашна
ž 1
прашак за пециво
ž 250мл
млека
ž 2-3
кашике мармеладе (по жељи и више)
Прах шећер
Припрема:
Путер умутити пенасто, па
додати шећер и ванилин шећер и добро промешати. Додајте жуманца, цимет, сок од
лимуна и мак. Смеси наизменично додајте по мало брашна са прашком за пециво и
млека.
Од беланаца истуците чврст снег
и варјачом га полако умешајте у смесу. Маса мора бити густа.
Калуп намастите путером и мало
побрашните. Кад улијете смесу у калуп, кашичицом стављајте мармеладу по
површини. Она ће у току печења потонути доле. Пећи на 180 до 200°, око
50-60 минута.
Посути шећером у праху.
 |
Куглоф |
МИЛИБРОТ
Састојци:
1кг
брашна
½ л
млаког млека
100г
шећера
2
кесице квасца
100г
путера
3
јајета
1
жуманце
1 кашика
соли
кора од
једног лимуна
100г
сувог грожђа
Припрема:
Сипати брашно у чинију и умешати га са сувим
квасцем, па додати шећер, млеко, јаја, кору од лимуна. Промешати, затим растопити
путер, додати у смесу и мало посолити. На крају ставити суво грожђе које претходно
можете мало потопити у рум. Умесити тесто па га оставити да надође.
Када се тесто дигне премесити га и опет вратити у
чинији око пола сата.
Поделити га на два дела и од сваког направити
ваљак дебљине око 5цм. Увити ваљке један преко другог, у плетеницу, па ставити
тако увијено тесто у подмазан плех. Тесто у плеху притиснути, да се спљошти, а
затим га премазати умућеним жуманцетом.
Ставити га у претходно загрејану рерну и пећи око
пола сата на 200°.
Извадити га из рерне, попрскати га водом и увити
у фолију или крпу. Оставити да се охлади.
 |
Милиброт |
ТУРШИЈА
Састојци:
ž 2кг паприка (зелене, шиљате)
ž
2кг зеленог парадајза
ž
2кг краставчића
ž
2кг карфиола
ž
1кг шаргарепе
ž
по жељи – црни лук,
купус
ž
10 литара воде
ž
300г соли
ž
200г есенције
ž
Конзерванс,
винобран, бибер у зрну
Поврће
добро опрати, шаргарепу очистити и исећи на четири дела по дужини. Паприку и
парадајз мало виљушком пробушити да се боље укисели. Карфиол искидати на
цветиће, лук ољуштити, а купус очистити од спољашњих листова и исећи на
четвртине.
Литар
воде прокувати са 300г соли, па охлађено сипати у оних девет литара. Додати
200г есенције, бибер у зрну, конзерванс и винобран.
ПС. –
Варијације са поврћем су дозвољене и пожељне. Свака кућа воли другачију туршију
и постоји безброј начина на који припрема поврће за зимницу.
 |
Туршија |